Låna till häst

Exakt vad en häst kostar är lika omöjligt att svara på som hur långt ett snöre är, en häst kan nämligen kosta från en tusenlapp upp till miljonbelopp. Men ett vanligt belopp för många vanliga hästar är runt 30 000 kronor.

Innan du bestämmer dig för att köpa en häst måste du ha koll på hur du ska finansiera den. Har du inte hunnit spara ihop till summan, kan ett lån vara ett bra alternativ.

Hur kan du låna till häst?

Om du planerar att låna till en häst är det ett privatlån du behöver ta, det vill säga ett lån som tas utan säkerhet. Det finns många olika privatlån och räntorna och villkoren kan skilja riktigt ordentligt.

Därför bör du alltid jämföra olika lån och det kan du göra genom att ansöka om privatlån via Enklare. Där ansöker du om privatlån hos flera långivare samtidigt, och kan sedan se vilka olika lån du erbjuds och tacka ja till det lån som har bäst villkor.

Tänk på detta när du ska låna till häst

Något som är viktigt att tänka på när du ska låna till häst är om du verkligen har råd att ha en häst. Precis som när du exempelvis köper hund är det inte enbart inköpet av häst som kommer att kosta pengar, utan du måste också vara beredd på löpande kostnader.

Man brukar räkna på att en häst kostar cirka 2 000 – 3 500 kronor i månaden att ha häst. Men precis som med alla djur måste du även bara beredd på att din häst kan bli sjuk, vilket kan medföra stora kostnader även om hästen är försäkrad. Hästar kan precis som hundar bli förkylda.

En annan sak du behöver tänka på innan du lånar till häst är såklart att du inte ska ta ett lån som är större än vad du har råd att återbetala. Via en lånekalkyl kan du räkna ut vad månadskostnaden kommer att bli med olika räntor.

Hästen lever länge

Precis som hundår inte är desamma som människoår är inte heller hästår desamma som människoår. Men trots det får du räkna med att hästen kommer leva i många år och du måste ha råd att ta hand om hästen under hela hästen livslängd. En häst blir vanligtvis 25–30 år.

När du gör en budget och räkna ut hur stort lån du har möjlighet att du, bör du räkna in de övriga kostnaderna som tillkommer med en häst i din kalkyl.

Leave a Comment