Varför äter hundar gräs?

Hundar är inte kor och ska inte äta gräs, men de kan äta gräs såvida de tycker det är gott eller såvida de har en irriterad och/eller uppsvälld mage. Om gräset medför att hunden kastar upp avhjälps magproblematiken. Du ska dock besöka en veterinär om magproblemen är frekventa.

Nästan alla hundägare har fått det tvivelaktiga nöjet att titta på när hunden äter gräs. Ett “nu är det något som är fel”-tänk kan uppstå, men i många fall är det fullt normalt för hundar att äta gräs. Nedan förklarar vi detta beteende i större detalj.

 

Är det farligt för hundar att äta gräs?

Att äta gräs är ofarligt då inga permanenta skador uppstår, men beteendet kan ge upphov till smärta då gräs innehåller kemikalier som kan bidra till magbesvär samt magsmärta. Du ska därför hålla uppsikt på din hund såvida hon är lössläppt i grästäckta landskap.

Gräs kan även innehålla spår av skadliga gödsel och/eller insektsmedel, som kan påverka din hunds hälsa. Du ska även vara uppmärksam såvida din hund ylar, då det kan vara ett tecken på att hon far illa och behöver veterinärvård.

 

Är gräs näringsrikt för hundar?

Nej, din hund ska äta hundmat likt Pedigree Pal alternativt Doggy Professional, såvida din hund är extra aktiv. Gräs är inte näringsrikt för hundar då hundarna inte kan tillgodogöra sig den energi som gräset innehåller. Du ska därför inte ge hunden mindre mat såvida den ätit gräs.

 

Min hund äter gräs, är den sjuk nu?

Förmodligen inte. WebMB har fastslått att mindre än 10 % av de hundar som äter gräs verkligen är sjuka. Det är inte heller säkert att hunden kastar upp såvida hon äter gräs, då endast en av fyra gräsätande hundar kastar upp enligt den ovanstående artikeln.

Läs mer: Är du intresserad om hur du uppfostrar din hund finns det en superbra bok som heter träna din hund.

 

Hur många hundar äter gräs?

Cirka 8 av 10 hundar äter gräs eller gräsliknande växter under sin levnadstid enligt en amerikansk studie vari ett stort antal hundar deltog. I många fall slutar din hund att äta gräs såvida du ger den fiberrik mat utan alltför stora inslag av spannmål.

 

Hur får man sin hund att sluta äta gräs?

Om din hund äter gräs är det en bra idé att tillämpa positiv betingning. Att äta gräs kan vara en underhållande aktivitet för en hund, men om du erbjuder hunden en än mer spännande aktivitet, exempelvis frisbeekastning, är chansen stor att hunden avbryter sitt gräsätande.

Leave a Comment