Kan hundar bli förkylda?

Hundar kan bli förkylda, men vi kan inte smitta hundar med våra förkylningar. Vi människor är mottagliga för cirka 200 förkylningsvirus, men varken hundar, katter, ödlor, reptiler eller fiskar kan smittas av oss. Samtliga förkylningsvirus som existerar är artspecifika.

Tack vare det ovanstående argumentet går det mycket bra att kela med sin hund trots att man är förkyld, men du ska dock vara säker på att du verkligen är förkyld och inte har influensa, då det influensavirus som återfinns hos människor kan smitta hundar.

 

Varför kan man inte smitta sin hund med förkylning?

För att en person eller ett djur ska kunna smittas med ett virus måste viruset haka fast sig i de receptorer som återfinns utanför cellerna, för att viruset ska kunna sprida sig till resten av kroppen. Och då receptorerna är ser olika ut från art till art är förkylningsvirus artspecifika.

Närmare bestämt kan förkylningsvirus från människor inte haka sig fast i hundarnas receptorer, och vice versa.

Men som Insider.com förtydligar finns det otaligt många former av virus som är överförbara mellan olika arter. H2N1-influensan överfördes från grisar till katter, och slutligen till människor, och Coronaviruset ska ha överförts från fladdermöss till människor.

 

Så fungerar en hundförkylning

Även om människor inte kan smitta hundar med sina förkylningar har hundar egna virus att oroa sig över. Kennelhosta och hundinfluensa är två typer av virus som både är farliga vanliga för hundar. Hundinfluensan ger upphov till symptom såsom bland annat hosta samt rinnande näsa.

Veterinären tillika professorn Kate KuKanic förtydligar även att kennelhosta karaktäriseras av höga och frekventa hostningar som i regel låter som det ljud som en bils signalhorn avger.

 

Vad gör man om hunden är sjuk?

Hundar som är sjuka kan både yla och slicka på dig i förhoppning om du ska förstå att de mår dåligt. Hundar som är sjuka ska stanna hemma och inte träffa andra hundar, enligt samma tankesätt som vi människor tillämpar när vi är sjuka, och avstår att gå till jobbet eller studieplatsen.

Leave a Comment