Varför ylar hundar?

Hundar ylar då det beteendet är genetiskt betingat, då hundar är nära släkt med vargar. Hundar ylar främst för att berätta var de är, men även för att varna andra hundar om att de är en dålig idé att inkräkta på din hunds revir. Hundar ylar även för att påvisa att en fara föreligger.

Det spelar ingen roll vilken hund du har, hur gammal din hund är eller hur modig din hund är. Alla hundar ylar; vissa ylar högt och mer frekvent, medan andra endast ylar i nödfall.

 

Det här säger hunden när den ylar!

Det finns många anledningar till att din hund ylar, och nedan pratar vi mer om de sex vanligaste orsakerna till att din hund tar ton.

 

“Jag är alert och beredd att skydda dig!”

När din hund avger ett högt och ljust ylande är möjligheten stor att han vill uppmärksamma dig om att han har koll på omgivningen. Om hunden ylar på detta sätt har han som mål att lugna dig, och vill berätta att “jag har uppfattat signalen så du kan vara lugn”.

Läs mer: Därför slickar hundar på människor.

 

“Här är jag, kom hit med dig!”

Vildhundar som skiljer sig från sin flock för att leta efter mat ylar på huvudgruppen såvida den hittat föda. Tack vare det kan resten av flocken ta del av maten utan att hunden behöver springa tillbaka och lotsa packmedlemmarna till rätt plats. “Kom hit, här händer det saker”, kan detta yl översättas till.

Denna typ av ylande kan ofta identifieras i samband med att du kommer hem, då hunden vill påvisa att “här är jag, och jag har saknat dig!” Hunden vill med andra ord påvisa var den är samt att du ska komma och hälsa på den skyndsamt. Hunden kan även vilja meddela att han är sjuk, och kanske drabbats av en hundförkylning.

 

“Stick härifrån – du är inte välkommen här!”

Hundar ylar även för att hålla borta farliga djur som kan skada dig eller din hund. Ylandet är en välfungerande försvarsmekanism mot rovdjur, som i regel inte vågar ta sig in i hundens revir såvida hon ylar både högt och skräckingivande.

 

“Jag vill ha uppmärksamhet!”

Som WebMD förtydligar kan hundar yla för att ägaren inte uppmärksammar det hunden gör. Men detta ylande är inte alltid positivt. Precis som barn är även hundar beredda att göra ljud ifrån sig enbart för att få uppmärksamhet, vilket riskerar att störa grannar och/eller medboende.

 

“Jag är jättenervös!”

Hundar kan bli nervösa i samband med att de lämnas ensamma, och som en konsekvens av det yla för att lugna ner sig själva. Hunden tänker “Min ägare är inte hemma, men om jag ylar gör jag iallafall allt det jag kan för att hon ska komma tillbaka” när hunden ylar på detta viset.

Hundar med separationsångest mår ofta bra av att lyssna på radio eller tv, alternativt tugga på en rolig tuggleksak i samband med den ensamtid som uppstår.

 

“Jag har ont!”

Om en hund som vanligtvis inte ylar tar ton är risken stor att hon har skadat sig. Vi människor skriker och gråter när vi har ont det gör även hundarna, genom att yla. Om din hund ylar av smärta måste du ta henne till veterinären omgående, då läget med största sannolikhet är akut.

Leave a Comment