Varför slickar hundar på människor?

Hundar slickar på dig för att de vill kommunicera med dig. Hunden kan vilja visa att hon tycker om dig, hunden kan även slicka på dig för att söka uppmärksamhet eller för att hon är nervös. Då hundar inte kan prata är slickandet ett av deras viktigaste kommunikationssätt.

Många tror att hundar slickar på oss för att de är glada. Det kan förvisso stämma, men det finns fler anledningar till att hundar väljer kommunicera med oss. Utöver slickande är även en hund som ylar ute efter att kommunicera med antingen dig eller någon i din omgivning.

Nedan pratar vi mer om de fyra vanligaste anledningarna till att hundar slickar på människor.

 

Därför slickar hunden dig

  1. Hunden tycker om dig: Han vill ha ömhet.
  2. Hunden tycker att du smakar bra: I synnerhet om du har saltrester runt munnen.
  3. Hunden vill känna din hud: Då han inte har några händer måste han slicka.
  4. Hunden vill ha uppmärksamhet: Hunden kan tro att han får en belöning om han slickar.

Utöver att slicka är det även vanligt att hundar ylar såvida hon vill kommunicera att hon mår dåligt och eventuellt behöver uppsöka en veterinär. I den återstående delen av artikeln pratar vi mer om de faktorer som nämnts ovan.

 

1. Hunden söker ömhet

Det till hunden närbesläktade djuret vargen slickar på sina packkamrater för att visa ömhet, och det beteendet har hundarna ärvt. Din hund ser dig säkerligen som en stor förebild, så när hunden får ge utlopp för sina känslor infinner sig både lugnhets- och trygghetskänslor.

Mer specifikt producerar din hund endorfiner när hon slickar på dig, och det är därför som de positiva effekterna uppkommer. Att slicka på personer och andra hundar som din hund gillar är inte bara nedärvt från vargen, utan även inlärt av hundmamman då hon visar ömhet genom att slicka på sina valpar.

 

2. Hunden tycker att du smakar gott

Om din hund sällan slickar på dig och helt plötsligt går till attack med tungan kan det vara så att du smakar gott. Hundar älskar att slicka på skålar och/eller bänkar där spår av mat återfinns, och om spår av mat finns på ditt ansikte kan din hund mycket väl slicka bort det du inte fått i dig.

Det är i synnerhet spår av salt mat som får din hund att slicka på dig.

 

3. Hunden vill känna på dig

Hundar har inga händer, de använder istället sin mun för att kunna känna på sin omgivning. Din slickande hund kan mycket väl dra fram tungan för att hon vill känna på hur vi människor är skapta och hur vår hud är uppbyggd.

Då hundens tunga innehåller miljontals sensoriska nerver ger slickandet hunden en mycket bra bild gällande vem du är samt hur du mår.

Läs mer: Så gammal är din hund i hundår.

 

4. Hunden vill ha uppmärksamhet

Hundar är intelligenta, men de kan inte slå dig på axeln för att få uppmärksamhet från dig. De väljer därför istället att slicka på dig, för att påpeka att “nu är jag hungrig!”, “nu är du tråkig!” eller “nu vill jag leka!”

Om du alltid går ut och leker med hunden i samband med att han slickar på dig kan hans slickande vara betingat, det vill säga en inlärd rutin, förtydligar Pedigree Pal.

Leave a Comment